Συγκρούσεις ξανά στην Άγκυρα, γαρυφαλλένια καταστολή στην Ιστανμπούλ

ankara23haziran5

 

Μετά τις σιωπηλές διαμαρτυρίες των duran adam (για τις οποίες ο αναπληρωτής του  Ερντογάν είπε ότι είναι “χάρμα οφθαλμού” και ταυτόχρονα το κράτος έκανε συλλήψεις και των duran), το κίνημα το γύρισε στις λαϊκές συνελεύσεις στα πάρκα.

Μέχρι το Σάββατο που η Αλληλέγγυα Ταξίμ κάλεσε σε συγκέντρωση, “ειρηνική” και καθώς πρέπει στην πλατεία. Οι δεκάδες χιλιάδες που συνέρρευσαν πράγματι κρατούσαν τα γαρύφαλλα τους με τα οποία άρχισαν όταν τους κύκλωσαν οι μπάτσοι να τους ραίνουν. ΟΙ διαδηλωτές φώναζαν στην αστυνομία: “Αστυνομικοί μην προδώσετε το λαό”, δηλώνοντας σαφώς ότι το όριο του κινήματος τους είναι η ίδια η αστυνομία, η δημοκρατία, το κράτος, η πολιτική, έστω κι αν δεν έχει βρεθεί η γλώσσα έκφρασης αυτής της τάσης. Η αστυνομία όμως είχε άλλη άποψη. Τα ΤΟΜΑ επιτέθηκαν με νερό και στη συνέχεια δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες. Τα δακρυγόνα ήταν και πάλι πάρα πολλά. Ακολούθησαν οι πλαστικές σφαίρες. Το κράτος έδωσε σαφές μήνυμα: Γυρίστε στις λαικές συνελεύσεις σας, μην παρακωλύετε την κυκλοφορία, ο δρόμος ανήκει στο κράτος. (άλλωστε ο δήμαρχος της Ιστανμπούλ δήλωσε: ποια γαρύφαλλα; μπλοκάρουν τους δρόμους πρέπει να επέμβουμε). Δηλαδή το κράτος λέει στα ίσια: Δε διαπραγματεύομαι τίποτα. Χάσατε στρατιωτικά, αποσυρθείτε, αλλιώς σας περιμένει σκληρή καταστολή. Τις προηγούμενες ημέρες είχαν προηγηθεί εισβολές σε σπίτια και προσαγωγές, σημαντικό είναι και το γεγονός ότι ακόμη αγνοούνται κάποιοι διαδηλωτές εδώ και μέρες. Η αστυνομία επίσης δείχνει την τάση να στοχοποιήσει ακτιβιστές της αριστεράς παρότι είναι γνωστό σε όλους ότι δεν αποτελούσαν αυτοί τον κορμό του κινήματος.

Την ίδια ώρα στην Άγκυρα επιτέθηκε επίσης η αστυνομία, εκεί όμως στήθηκαν οδοφράγματα. Το ίδιο έγινε και σήμερα ως αντίδραση στη χθεσινή καταστολή.

Όπως έχουμε ξαναπεί το κίνημα ως κίνημα ταραχών χωρίς αιτήματα είναι το αναγκαίο βήμα σ’αυτή τη συγκυρία για να δημιουργηθεί η ρήξη στη δυναμική της ταξικής πάλης. Οι ταραχές από μόνες τους όμως δεν μπορούν να αποτελέσουν την ίδια τη ρήξη. Απαιτείται η λήψη κομμουνιστικών μέτρων για τη συνέχιση του αγώνα…

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *