Είναι τα slums ένας άλλος πλανήτης;

Αναδημοσίευση από το blog της ΑΝΑΖΩΠΥΡΩΣΗΣ:

 

slums

 

 

Παρακάτω μπορείτε να βρείτε, μεταφρασμένο από εμάς, το άρθρο του Μπρούνο Ασταριάν «Are slums another planet?», το οποίο κυκλοφορούμε αποκλειστικά σε ψηφιακή μορφή. Το πρωτότυπο κείμενο μπορεί να βρεθεί στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.hicsalta-communisation.com/textes/are-slums-another-planet

Όποτε συναντάμε αναλύσεις σχετικά με το ζήτημα των παραγκουπόλεων και των φαβέλων, συνήθως διαβάζουμε μια από τα ίδια: μιζέρια και εξαθλίωση, εξαθλίωση και μιζέρια. Η φτώχεια, ο υποσιτισμός κι η θνησιμότητα σε αυτές τις περιοχές είναι αδιαμφισβήτητη. Όμως, λόγω αυτών των συνθηκών, οι κάτοικοι των slums συχνά ερμηνεύονται ως άμοιρα όντα των οποίων η λύτρωση βρίσκεται στα χέρια του «οργανωμένου εργατικού κινήματος». Πολλές φορές θα διαβάσουμε ότι μόνο η ανθρωπιστική βοήθεια σε συνδυασμό με την ανάπτυξη της βιομηχανίας μπορεί να επιφέρει την επίλυση του προβλήματός τους. Όμως, του ορισμού της λύσης προηγείται ο ορισμός του προβλήματος, κι ο καθείς έχει τους λόγους του να θέτει το πρόβλημα σύμφωνα με τους σκοπούς του. Οι αστοί σύμφωνα με τη συσσώρευση του κεφαλαίου τους, κι οι «ορθόδοξοι» μαρξιστές σύμφωνα με την Επαναστατική Βίβλο των λενινιστικών τους οργανώσεων.

Στο παρόν άρθρο του Μπρούνο Ασταριάν συναντάμε μια διαφορετική οπτική γωνία. Ασκώντας κριτική στο βιβλίο Planet of Slums του Mike Davis, ισχυρίζεται πως οι κάτοικοι των slums αποτελούν πλήρες κομμάτι του προλεταριάτου και δεν έχουν ανάγκη κανέναν μεσσία για την απελευθέρωσή τους. Κι οι αγώνες τους καταφέρνουν κι ακούγονται πάνω από τα γελάκια των σχεδιαστών και των ιδεολόγων.

Κατεβάστε το σε μορφή pdf:
Είναι τα slums ένας άλλος πλανήτης;

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *