Δείτε και αυτό το θεωρητικό κείμενο
αναδημοσίευση από μια κωλοφυλλάδα:
Αμερικανός επιχειρηματίας στο Πεκίνο αναγκάστηκε να υπογράψει την καταβολή αποζημιώσεων σε απολυμένους οι οποίοι εισέβαλαν στο γραφείο του, τον κράτησαν όμηρο για τέσσερις ημέρες και δεν τον άφησαν ελεύθερο παρά μόνον όταν δέχτηκε τα αιτήματά τους.
Ο 42χρονος Τσιπ Στάρνς, συνιδιοκτήτης της επιχείρησης Special Medical Supplies με έδρα τη Φλόριντα των ΗΠΑ και εργοστάσιο στα περίχωρα της πρωτεύουσας της Κίνας, καθυστερούσε με διάφορες δικαιολογίες την καταβολή των αποζημιώσεων. Περίπου 80 πρώην εργαζόμενοι τον απέκλεισαν στο γραφείο του και έβαλαν «φρουρά» σε όλες τις εξόδους του εργοστασίου προκειμένου να μην δραπετεύσει.
Αλλά δεν έμειναν μόνο σε αυτό. Σουρεαλιστικές στιγμές φαίνεται να πέρασε ο επιχειρηματίας, καθώς οι εργαζόμενοι προκειμένου να τον «τιμωρήσουν» δεν του επέτρεπαν να κοιμηθεί φωτίζοντας το γραφείο του με δυνατούς προβολείς και κάνοντας θόρυβο χτυπώντας του το τζάμι προκειμένου να κρατηθεί ξύπνιος.
Ο ίδιος δηλώνει τρομαγμένος και σοκαρισμένος από την αντίδραση των υπαλλήλων του.
Δεδομένης της συμφωνίας που τελικά υπογράφηκε, η επέμβαση της κινεζικής αστυνομίας δεν κρίθηκε απαραίτητη, παρ’ όλο που αστυνομικοί και εκπρόσωποι της πρεσβείας των ΗΠΑ κατάφεραν να μπουν στο εργοστάσιο .
Η περιπέτεια του αμερικανού εργοστασιάρχη είναι ενδεικτική των ευρύτερων αλλαγών που λαμβάνουν χώρα στην Κίνα με την άνοδο του πληθωρισμού και του κόστους παραγωγής. Σύμφωνα με την επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs , η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας υποβαθμίστηκε για το τρέχον έτος . Κυριαρχεί ο φόβος ότι οι υπερπόντιες εταιρίες θα εγκαταστήσουν τις θυγατρικές τους σε άλλες χώρες όπως η Καμπότζη και το Μπαγκλαντές όπου τα έξοδα και οι μισθοί είναι χαμηλότερα από την Κίνα .