Σε ιδιωτικές εταιρείες φύλαξης περνούν τα κέντρα κράτησης μεταναστών

kentro_metanaston_532_355

Να λοιπόν πώς η κρίση του αναδιαρθρωμένου καπιταλισμού οδηγεί το κεφάλαιο σε νέα πεδία παραγωγής υπεραξίας. Στο θαυμαστό κόσμο της κοινωνίας του κεφαλαίου μπορεί να συμβεί οτιδήποτε μετατρέπει το Χ σε Χ’ αρκεί το Χ’ να είναι τόσο μεγαλύτερο του Χ ώστε να “αξίζει τον κόπο” η επένδυση. Ο κλάδος των ανθρωποφυλάκων είναι ένας αναπτυσσόμενος κλάδος που αν τον εκμεταλλευτεί “η πατρίδα μας θα γίνει ιδιαίτερα ανταγωνιστική και θα έλθει επιτέλους η πολυπόθητη ανάπτυξις”! Αν μάλιστα αυτός ο κλάδος καθοδηγήσει την ανάπτυξη μπορεί να οδηγήσει στη νέα σύνθεση της εργατικής τάξης στην “πατρίδα μας”: Οι μισοί μπάτσοι ή/και ανθρωποφύλακες και οι μισοί στη φυλακή. Αυτά είναι!

Εδώ πώς παρουσιάζει την είδηση ο τύπος τους (σχεδόν μας λένε ότι κάνουν χάρη στους φυλακισμένους προλετάριους):

Σε ιδιωτικές επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών ασφαλείας θα ανατεθεί η φύλαξη των Κέντρων Κράτησης Αλλοδαπών, σε Παρανέστι Δράμας, Κορίνθου και Ορεστιάδας.

Σύμφωνα με έκθεση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, στα κέντρα αυτά αναδεικνύονται τα προβλήματα που προκύπτουν από την ανεπαρκή παροχή ιατρικών υπηρεσιών–συμπεριλαμβανομένης της αρχικής ιατρικής εκτίμησης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, άνθρωποι που πάσχουν από σοβαρά ιατρικά προβλήματα να παραμένουν σε κράτηση ή ακόμα και να διακόπτουν τη θεραπεία τους λόγω της κράτησης.

Σύμφωνα με το EUobserver, η Βρετανική εταιρία G4S,  η μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρεία ασφάλειας στον κόσμο , είναι μεταξύ των διαγωνιζομένων. Η χρηματοδότηση γίνεται με πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και του Ταμείου Επιστροφής της ΕΕ.

Η προκήρυξη προβλέπει ειδική εκπαίδευση των ιδιωτών σε κέντρα εκπαίδευσης της Ελληνικής Αστυνομίας., ενώ η δράση των ιδιωτικών εταιρειών θα είναι συμπληρωματική στο έργο των φρουρών της Ελληνικής Αστυνομίας.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην προκήρυξη, για το πρώτο υποέργο, αυτό του κέντρου κράτησης Κορίνθου, το ποσό ανέρχεται στα 5.273.520 ευρώ και αφορά 86 άτομα. Αντίστοιχα, για το κέντρο Παρανεστίου Δράμας το κόστος θα ανέλθει σε 4.415.040 ευρώ ανα έτος, με το προσωπικό φύλαξης στα 72 άτομα, ενώ για το κέντρο κράτησης Φυλάκιου Ορεστιάδας, σε 2.422.140 ευρώ για 79 άτομα.

‘Έκθεση κόλαφος από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα

Στην έκθεση των Γιατρών Χωρίς σύνορα που τιτλοφορείται: ” Ο αθέατος πόνος στα κέντρα κράτησης μεταναστών”, κόμα και ευάλωτα πρόσωπα, όπως ανήλικοι, θύματα βασανισμού και άτομα με χρόνια νοσήματα ή αναπηρία, υπόκεινται σε παρατεταμένη κράτηση. Επιπλέον μετανάστες και αιτούντες άσυλο κρατούνται σε αστυνομικά τμήματα, όπου οι συνθήκες είναι ακόμη χειρότερες και όπου οι κρατούμενοι δεν μπορούν να προαυλιστούν για τη συνολική διάρκεια της κράτησής τους – σε κάποιες περιπτώσεις μέχρι και για 17 μήνες, όπως διαπίστωσαν οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

Επιπλέον η κράτηση είναι ιδιαίτερα επιζήμια για την ψυχική υγεία των μεταναστών και των προσφύγων: συμπτώματα άγχους, κατάθλιψης και ψυχοσωματικές εκδηλώσεις παρατηρούνται σε πολλούς, ενώ δεν είναι ασυνήθιστο απεγνωσμένοι μετανάστες να προχωρούν σε απεργία πείνας, αυτοτραυματισμούς, ακόμα και απόπειρες αυτοκτονίας.

Η Ε.Ε συχρηματοδοτεί τις λειτουργικές δαπάνες όπως τροφή, καθαριότητα, ζεστό νερό, ρουχισμό, ιατρικές προμήθειες και θέρμανση των μεταναστών.

“Τα χρήματα της Ε.Ε θα πρέπει να καταβληθούν  μόνο εάν όλες οι σχετικές προϋποθέσεις και υποχρεώσεις εκπληρώνονται από τις αρχές των κρατών μελών”, είπε  ο εκπρόσωπος των εσωτερικών υποθέσεων της Ε.Ε Michael Cercone.

Παρά τα επιπλέον χρήματα που έχουν καταβληθεί από τις Βρυξέλλες , το κέντρο κράτησης στην Ορεστιάδα εξακολουθεί να έχει προβλήματα. Για παράδειγμα στα τέλη του 2012, ξέσπασε επιδημία ψώρας.

Ο προϋπολογισμός για το Φυλάκιο ανέρχεται σε 2.422.140 ευρώ και η χρηματοδότηση προέρχεται κατά 73,6% από ευρωπαϊκούς πόρους.

Η Ελληνική αστυνομία συνέλαβε περισσότερους  από 120.000 μετανάστες  μεταξύ Αυγούστου 2012 και Ιουνίου 2013. Λιγότερο από το 6% δεν είχε άδεια παραμονής.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *