[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=JDgVw83T0ss[/youtube]
Daily Archives: January 28, 2014
Βραζιλία: Ταραχές ενάντια στη διεξαγωγή του παγκοσμίου κυπέλλου
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=s45KrsiR8z8[/youtube]
Ομάδα διαδηλωτών επιτίθεται σε περιπολικό στο Σάο Πάολο. Στη συνέχεια καίνε αυτοκίνητο το οποίο φεύγει τυλιγμένο στις φλόγες.
Ο κόσμος διαμαρτύρεται για το γεγονός ότι η κυβέρνηση θα ξοδέψει σχεδόν 14 δισεκατομμύρια δολάρια για τη διοργάνωση, την ώρα που υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στους τομείς της υγείας, των μεταφορών και της παιδείας.
«Η χρονιά του Παγκοσμίου Κυπέλου Ποδοσφαίρου θα είναι μια χρονιά μαχών. Πιστεύω ότι πριν αρχίσει το Μουντιάλ θα γίνουν πολλές διαδηλώσεις, όπως είχε γίνει και τον Ιούνιο με τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις» δήλωσε ένας από τους διαδηλωτές. Στο Ρίο Ντε Τζανέιρο δυνάμεις της αστυνομίας εμπόδισαν διαδηλωτές να μπουν σε εμπορικό κέντρο. Το κάλεσμα για τη διαδήλωση έγινε μέσω ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης και οι διοργανωτές έχουν ονομάσει το κίνημα «Επιχείρηση να σταματήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο».
Φιλιππίνες: Ταραχές για τις εξώσεις και κατεδαφίσεις σπιτιών
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=TEOSi0CMt2c[/youtube]
Συγκρούσεις μεταξύ κατοίκων και συνεργείων κατεδάφισης στην πόλη Κεζόν στις Φιλιππίνες. Τα συνεργεία επιχείρησαν να κατεδαφίσουν τις παράγκες μετά την κυβερνητική απόφαση για διάνοιξη του δρόμου στην περιοχή. Περισσότερες από 50 οικογένειες αναγκάστηκαν να ξεσπιτωθούν.
Ξήλωμα υποδομών ελέγχου στην λέσχη του ΑΠΘ
Αναδημοσιεύουμε από Indymedia:
Στα πλαίσια του αγώνα που δίνεται τους τελευταίους μήνες στη λέσχη του ΑΠΘ ενάντια στην εκ νέου προσπάθεια της διοίκησης να επιβάλλει αποκλεισμούς από τη σίτιση, ομάδες φοιτητών και όχι μόνο, σήμερα προχώρησαμε στο ξήλωμα και την κατάσχεση τραπεζιών που είχαν τοποθετηθεί μαζί με ηλεκτρική εγκατάσταση προκειμένου να μπουν σε αυτά μηχανές ελέγχου-ταυτοποίησης των εισερχομένων και πιθανόν και ταμειακές.
η λέσχη παραμένει ελεύθερα προσβάσιμη και ο αγώνας συνεχίζεται με καθημερινό μπλοκάρισμα του ελέγχου στην είσοδο
καλούμε κάθε εργαζόμενο, άνεργη, άστεγο, μαθήτρια, ντόπιο ή μεταναστρια της πόλης που έχει ανάγκη φαγητού να σπάσει το φόβο και να έρθει να φάμε και να παλέψουμε μαζί
Δε θα παρακαλάμε στα συσσίτια του ενός ή του άλλου φορέα, ούτε θα λέμε ευχαριστώ για αυτά που μας ανήκουν
Και η τάχα φιλανθρωπία ξέρουμε μέχρι που φτάνει: μέχρι εκεί που θα καταλάβεις ότι η ελεημοσύνη τους δεν είναι παρα μερικά ψίχουλα από αυτά που μας κλέβουν. Μέχρι εκεί που δε θα δαγκώσεις το χέρι που σε ταϊζει…
Η αλληλεγγύη είναι και θα είναι το όπλο μας απέναντι στη διοίκηση, τους επιχειρηματίες της σίτισης, τους κάθε είδους αρμόδιους και φιλανθρώπους που θέλουν να μας αφήσουν νηστικούς
κάποιοι/κάποιες που ήταν στη δράση
περισσότερα εδώ
Ουκρανία uber alles
Το γεγονός ότι οι ταραχές της Ελλάδας, της Αιγύπτου, της Ουκρανίας “κατόρθωσαν” να πολιτικοποιηθούν (με διαφορετικά επίδικα παραγόμενα από την ιστορική εξέλιξη της ταξικής πάλης σε κάθε ένα από αυτά τα κράτη) αποτελεί ένα πρόβλημα που η θεωρία είναι αναγκασμένη να εξετάσει. Τι σημαίνει αυτή η πολιτικοποίηση για την εξέλιξη της (δεύτερης φάσης της) αναδιάρθρωσης και των αγώνων εναντίον της; Τα όρια των αγώνων καθώς αυτοί πολιτικοποιούνται παράγονται με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα από ότι στο παρελθόν. Ποια είναι τα νέα διακυβεύματα που παράγονται καθώς η όποια πολιτική διευθέτηση απαξιώνεται πολύ γρήγορα;
W.
Σ’αυτό το πλαίσιο αναδημοσιεύουμε την προσπάθεια ανάλυσης των γεγονότων στην Ουκρανία A ruthless critique against everything existing με τον χαρακτηριστικό υπότιτλο:
Το μεγάλο άλμα προς τα πίσω. Τα όρια και οι προοπτικές ενός καταπληκτικού αγώνα.
Εδώ και καιρό το Κίεβο βρίσκεται σε μεγάλη αναταραχή. Οι ρίζες τις σύγκρουσης πολύπλοκες, χάνονται μέσα στις αντιφάσεις του αγώνα και στις συνθήκες που τον γέννησαν. Οι προοπτικές του ακόμα πιο πολλές και ακόμα πιο αντιφατικές. Ας πάρουμε τα πράγματα απ΄την αρχή.
Εδώ και μερικές μέρες η κυβέρνηση του Γιανούκοβιτς πήρε μια σειρά μέτρων με συνοπτικές διαδικασίες από το κοινοβούλιο, που περιορίζουν κατά πολύ τη δυνατότητα διαδηλώσεων. Η ελπίδα της κυβέρνησης ήταν μάλλον ότι η απειλή θα έστελνε τους διαδηλωτές σπίτια τους. Κάτι τέτοιο όμως δεν έγινε. Η αντίδραση από ένα σύνολο φορέων ήταν άμεση…άμεση ήταν και η απάντηση των διαδηλωτών. Επιτέθηκαν, συγκρούστηκαν, και κατέληξαν με 5 νεκρούς, 300 τραυματίες και οδοφράγματα σε ύψος τείχους 3 μέτρων. Η σύγκρουση μαίνεται.
Αρχικά θα πρέπει να σκιαγραφηθεί μια αρχική εξήγηση της κατάστασης στην Ουκρανία. Πέρα απ όσα έχουν ήδη ειπωθεί, οι προσεγγίσεις που μιλούν για διαφορετικές ιδεολογίες, ή για σύγκρουση συμφερόντων των “ολιγαρχών” δεν αγγίζουν το πρόβλημα. Ακόμα πιο μακριά περνούν οι αναλύσεις που μιλούν για σύγκρουση “δημοκρατών” με τους φιλορώσους ολιγάρχες κτλ. Ο Γιανούκοβιτς …περνάει νόμους κατά παράβαση του κοινοβουλίου. Από την άλλη οι διαδηλωτές εδώ και καιρό δεν φαίνονται δημοκρατικοί…οι βίαιες διαδηλώσεις, τα οδοφράγματα, οι καταλήψεις, οι μολότοφ δεν είναι στοιχεία της δημοκρατίας…ή είναι;
Με έναν παράδοξο τρόπο όμως και οι δυο εξακολουθούν να είναι και να μην είναι δημοκράτες. Μπορεί οι μέθοδοι τους να μην είναι δημοκρατικές αλλά ο τρόπος λειτουργίας τους και οι πηγή της δυναμικότητας τους παραμένουν τα “πλήθη”. Ο Γιανούκοβιτς έχει την τεράστια μάζα ρωσόφωνων εργατών της ανατολής ως βάση και το Μαϊντάν έχει σαν βάση τον ίδιο τον εαυτό του, τους φιλοευρωπαίους κατοίκους των πόλεων και κυρίως τους κατοίκους της δύσης, είναι το ίδιο το “πλήθος” δηλαδή… Τα δύο αντικρουόμενα μέρη, στο εσωτερικό τους εξακολουθούν να λειτουργούν δημοκρατικά, τα συστατικά μέρη της αστικής κοινωνίας, οι εργάτες, οι κεφαλαιοκράτες κτλ εξακολουθούν να ανάγουν την πραγμάτωση τους στην πολιτική/κρατική σφαίρα και να συγκρούονται με κάποιους “άλλους”. Και τα 2 μέρη, παρά το “έντονο” της σύγκρουσης έχουν δημοκρατικά επιχειρήματα: στη δημόσια σφαίρα, στις πορείες, στις εξαγγελίες προς το εξωτερικό κτλ ηκάθε μερίδα υποστηρίζει πως είναι η πλειοψηφία συνεπώς έχει και το δημοκρατικό δικαίωμα να επιβάλλει τη γνώμη της και οι “άλλοι” θα πρέπει να την σεβαστούν μέσα στα δημοκρατικά πλαίσια. Τι γίνεται λοιπόν; είναι η δημοκρατική πολιτική διαμεσολάβηση ο νεκροθάφτης κάθε ριζοσπαστικότητας; Και παρά τις βίαιες συγκρούσεις έχουμε στην Ουκρανία μια δημοκρατική αντιπαράθεση;