Αναδιάρθρωση και αυτοδιαχείριση

σκακι

Ταυτόχρονα με την είδηση για την ιδιωτικοποίηση των στρατοπέδων συγκέντρωσης “σκάει” και η είδηση για την “επιδότηση των συνεταιρισμών” από το κράτος. Όπως σωστά διαπιστώνει και το άρθρο που ακολουθεί τίποτα ριζοσπαστικό δεν υπάρχει σ’αυτήν την εξέλιξη. Αντίθετα, αποτελεί μια ακόμη όψη της διαδικασίας αναδιάρθρωσης, η οποία περιλαμβάνει και την ιδιωτικοποίηση των στρατοπέδων συγκέντρωσης. Η επιδότηση συνδέεται ευθέως με τα διαβόητα τοπικά σύμφωνα απασχόλησης τα οποία ονομάζονται έτσι γιατί πλέον οι “ειδικές οικονομικές ζώνες” δεν θεωρούνται καλαίσθητο όνομα στην πιάτσα. Με τα σύμφωνα αυτά θα μπορεί το κράτος να διαμορφώνει την τιμή της εργασιακής δύναμης στο επίπεδο που απαιτείται για να “πέσει το ποσοστό ανεργίας”. Πολύ απλά δηλαδή, θα δίνει κίνητρο σε εταιρείες να δραστηριοποιούνται με χαμηλότερο μισθολογικό, φορολογικό και ασφαλιστικό κόστος. Ποιος καλύτερος τρόπος υπάρχει για να γίνει αποδεκτή αυτή η εξέλιξη από το να συνδεθεί με την τάση που παρατηρείται από τα κάτω για δημιουργία συνεταιρισμών; Σου λέει το κράτος: Δεν είσαι προλετάριος, επιχειρηματίας είσαι, δικός μας. Αν έχεις αναδουλειές, μην πληρώνεις εφορία και ασφαλιστικές εισφορές (πώς θα ζήσεις χωρίς περίθαλψη δεν ξέρω, ψόφα καλύτερα). Αν έχεις δουλειά μας δίνεις εμάς μέρος της υπεραξίας που έβγαλες από τη δική σου εργασιακή δύναμη με βάση το επιτόκιο που συμφωνήσαμε και όλα καλά. Βέβαια θα σε αφήσουμε να ανοίξεις επιχείρηση μόνο αν κοστολογήσεις την τιμή της (δικής σου κορόιδο!) εργασιακής δύναμης … αρκετά χαμηλά. Ταυτόχρονα δώσε και άλλο ένα μέρος της υπεραξίας στα κάθε λογής λαμόγια συμβούλους και με ότι ψίχουλα σου μείνουν … ζήσε. Ή τέλος πάντων γίνε πιο ελαστικός, πιο πειθήνιος, πιο … εργατικός για να πάει καλά η οικονομία και εσύ μαζί (κορόιδο).

Περισσότερα για το ζήτημα της σχέσης ανάμεσα στην αυτοδιαχείριση και την αναδιάρθρωση του χρηματοπιστωτικού καπιταλισμού εδώ.

Διαβάστε το φανταστικό προπαγανδιστικό άρθρο τους (κάτι στο υποσυνείδητο τους έκανε να συντομεύσουν τις κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις ως ΚΥΝΣΕΠ, σκυλο-επιχειρήσεις, δηλαδή, όπως είναι άλλωστε στην πραγματικότητα):

Επιστρέφουν οι συνεταιρισμοί μέσω των Βρυξελλών

Με «όχημα» τα τοπικά σύμφωνα απασχόλησης, το ΕΣΠΑ επιδοτεί με κεφάλαια 80 εκατ. ευρώ τη νέα μορφή μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Οι συνεταιρισμοί… ξανάρχονται. Δεν τους φέρνει κάποια νέα «ριζοσπαστική» πρωτοβουλία της κυβέρνησης, όπως εκείνη της δεκαετίας του ΄80 στον αγροτικό τομέα, αλλά αυτήν τη φορά η ίδια η Κομισιόν. Ο κοινοτικός προϋπολογισμός όχι μόνο επιδοτεί πλέον τον σχηματισμό συνεταιρισμών, προωθώντας την απασχόληση των πτυχιούχων νέων, αλλά παράλληλα τους παρέχει μια ιδιότυπη φορολογική ασυλία. «Πλάτη» σε αυτό βάζουν οι οργανώσεις των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αλλά και οι δήμοι της χώρας, παρέχοντας τεχνογνωσία και τον χώρο για την πραγματοποίηση τέτοιου τύπου εγχειρημάτων.

Τι έχει κάνει αναγκαία την «επιστροφή» των συνεταιρισμών; Η αδυναμία των υπαρχουσών επιχειρήσεων να απορροφήσουν μαζικά μισθωτούς εργαζομένους αλλά και η αδυναμία μεμονωμένων ατόμων να ιδρύσουν δικές τους επιχειρήσεις, λένε στελέχη της ΓΣΕΒΕΕ. Το φαινόμενο αυτό συναντάται ήδη σε ένα μεγάλο τμήμα των επιχειρήσεων που έχουν ιδρυθεί τα τελευταία δύο χρόνια. Τείνει να επεκταθεί, μάλιστα, σε τέτοιον βαθμό, που το πρόσεξαν ακόμα και οι Βρυξέλλες ήδη από το 2012. Γι΄ αυτό αποφάσισαν να επιδοτήσουν με 80 εκατ. ευρώ τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης (ΤΟΠΣΑ), μέσω των οποίων μπορούν πλέον να ιδρυθούν Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚΥΝΣΕΠ), μικρού και μεσαίου μεγέθους, παρέχοντας τη δυνατότητα απασχόλησης σε πάνω από 15.000 νέους. Κάθε τέτοιου τύπου συνεταιριστική επιχείρηση μπορεί να απαρτίζεται από έως 100 μέλη.

Άμεσα ωφελούμενες από τα ΤΟΠΣΑ θα είναι δύο κατηγορίες:

Οι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ άνεργοι έως 34 ετών που κατέχουν συγκεκριμένες κατηγορίες πτυχίων.

Όλοι εκείνοι φορείς που μπορούν να τους συμβουλέψουν για το πώς μπορούν να ανοίξουν από κοινού μια επιχείρηση.

Αν και τα ΤΟΠΣΑ και οι ΚΥΝΣΕΠ βρίσκονται ακόμη «σε αρχικό στάδιο», σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Εργασίας, το οποίο προωθεί από πλευράς κυβέρνησης το εν λόγω εγχείρημα, «έχουν πολύ μέλλον μπροστά τους», δεδομένης της υψηλής ανεργίας των νέων, οι οποίοι, όμως, έχουν υψηλό επίπεδο μόρφωσης (ΑΕΙ, ΤΕΙ, μεταπτυχιακά). Σε αυτούς προπαντός απευθύνονται τα ΤΟΠΣΑ, στα οποία εμπλέκονται, μεταξύ άλλων, η ΓΣΕΒΕΕ και η ΕΣΕΕ διά μέσου των ινστιτούτων τους, τα βιομηχανικά ή βιοτεχνικά και εμπορικά επιμελητήρια κάθε περιοχής και οι δήμοι.

Αυτοί οι φορείς μπορούν να επιδοτηθούν από κονδύλια του ΕΣΠΑ για να συμβουλέψουν συγκεκριμένες κατηγορίες νεαρών πτυχιούχων ανέργων για το πώς μπορούν να ιδρύσουν μια συνεταιριστική επιχείρηση, μέσω της οποίας θα παρέχουν συγκεκριμένες υπηρεσίες που χρειάζεται η οικονομία μιας περιοχής.

Σημαντικά είναι και τα φορολογικά κίνητρα που δίνονται σε όσους ιδρύσουν μια ΚΥΝΣΕΠ. Για την ακρίβεια, τα μέλη της δεν πληρώνουν κανέναν φόρο στο κράτος και καμία εισφορά στο ΙΚΑ, εφόσον δεν έχουν έχουν αναλάβει καμία δουλειά να φέρουν σε πέρας.

Με άλλα λόγια, λόγω της ανταποδοτικής σχέσης με την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, μια ΚΥΝΣΕΠ μπορεί να επιβιώνει ακόμα και σε καιρούς «αναδουλειάς».

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το «Σχέδιο για την Απασχόληση και τη Διαχείριση της Κοινωνικής Κρίσης στη Β΄ Περιφέρεια Πειραιά».

Μέσω αυτού, λένε στελέχη του ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ, θα συσταθεί συνεταιριστική επιχείρηση 78 ατόμων. Τα κονδύλια τα οποία θα δοθούν στους φορείς που θα τους συμβουλέψουν για το πώς θα κάνουν κάτι τέτοιο ανέρχονται σε 390.000 ευρώ.

Με άλλα λόγια, οι συμβουλές σε καθένα από αυτά τα ωφελούμενα άτομα κοστίζουν 5.000 ευρώ. Οι ειδικότητες που χρειάστηκαν στη Β΄ Περιφέρεια Πειραιά είναι τέτοιες που σχετίζονται με την παροχή υπηρεσιών στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη της περιοχής (π.χ., μηχανικός εγκαταστάσεων, μηχανικός γεωτρήσεων, μηχανολόγοι-μηχανικοί κ.λπ.).

Ποιοι άνεργοι μπορούν να επωφεληθούν

Νέοι επιστήμονες (ιατροί, οδοντίατροι, κτηνίατροι, φαρμακοποιοί, δικηγόροι, μηχανικοί που είναι απόφοιτοι πανεπιστημιακών, πολυτεχνικών σχολών), εφόσον πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσει:

Να έχουν κάνει έναρξη επιτηδεύματος (στην αρμόδια ΔΟΥ) υποχρεωτικά από τις 02/01/2011 και μετά.

Να έχουν ηλικία μέχρι 34 ετών (έως την ημερομηνία έναρξης της δραστηριότητας τους).

Να μην υπερβαίνει το ατομικό εισόδημα τους το ποσό των 1 2.000 ευρώ για το οικονομικό έτος της έναρξης δραστηριότητας τους.

Να έχουν την ελληνική υπηκοότητα ή την υπηκοότητα άλλου κράτους-μέλους της Ε.Ε. ή να είναι ομογενείς ή υπήκοοι τρίτων χωρών που έχουν δικαίωμα διαμονής και απασχόλησης στη χώρα μας και να είναι νόμιμοι κάτοικοι αυτής.

Να έχουν εκπληρώσει ή νόμιμα απαλλαχθεί από τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις (οι άνδρες υποψήφιοι).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *