Χιλή: Νέες ταραχές με αφορμή την επέτειο του πραξικοπήματος Πινοτσέτ

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=aj2_O84E8Jo[/youtube]

Από τον τύπο τους:

Περισσότεροι από 260 άνθρωποι συνελήφθησαν στη διάρκεια των διαδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν στη Χιλή για την 40ή επέτειο από το πραξικόπημα του στρατηγού Αουγκούστο Πινοτσέτ.

Σύμφωνα με επίσημο απολογισμό, τουλάχιστον 42 αστυνομικοί τραυματίστηκαν.

Ο απολογισμός, ο οποίος δόθηκε την Πέμπτη στην δημοσιότητα από τις αρχές, δεν διευκρινίζει τον αριθμό των διαδηλωτών που τραυματίστηκαν στη διάρκεια των ταραχών σε προάστια της πρωτεύουσας της Χιλής.

Ο πρόεδρος της χώρας, Σεμπαστιάν Πινέρα, κάλεσε τους δικαστές να τιμωρήσουν αυτούς που κρύβονται πίσω από τις ταραχές «με σκληρότητα».

Δεκάδες αυτοκίνητα και λεωφορεία τυλίχτηκαν στις φλόγες στο Σαντιάγκο, ζημιές προκλήθηκαν σε γραμμές ηλεκτροδότησης, με αποτέλεσμα 200.000 σπίτια στην πρωτεύουσα να μείνουν χωρίς ρεύμα.

Επεισόδια σημειώθηκαν επίσης στις πόλεις Βαλπαραΐσο, το οποίο βρίσκεται 120 χιλιόμετρα δυτικά του Σαντιάγκο, και Κονσεπσιόν, που βρίσκεται 500 χιλιόμετρα νότια.

Την Τετάρτη ήταν η 40η επέτειος από το πραξικόπημα στις 11 Σεπτεμβρίου του 1973 του στρατηγού Αουγκούστο Πινοτσέτ κατά του σοσιαλιστή προέδρου της Χιλής Σαλβαδόρ Αλιέντε.
Κατά την δικτατορία του Πινοτσέτ, από το 1973 ως το 1990, 3.200 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους και εξαφανίστηκαν, ενώ 38.000 άνθρωποι είχαν συλληφθεί και υποβληθεί σε βασανιστήρια.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *