Τουρκία: Θα οδηγήσει η σκληρή καταστολή σε νέο γύρο της εξέγερσης;

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=tAMdnimpxAg[/youtube]

BT1KhKvIAAEXy8P

ΜΠΑΤΣΟΙ-ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ

(με βάση την ενημέρωση από sokaki.net)

Πορείες σήμερα (και συκρούσεις) σε Αντάκυα, Ισταμπούλ, Εσκίσεχιρ, Τσανάκαλε, Μέρσιν, Ιζμίρ, Άγκυρα, Προύσα. Σημαντικά γεγονότα: Διαδηλωτές έκλεισαν τη σιδηροδρομική σύνδεση Εσκίσεχιρ-Άγκυρας, ταξιτζήδες στο Κασιμπασα φτιάχνουν οδοφράγματα με τα αυτοκίνητά τους:

sishanetaksi

 Αυτά τα γεγονότα είναι η απάντηση των διαδηλωτών στη χθεσινή δολοφονία του Αχμέτ Ατακάν:

Νεαρός νεκρός σε διαδήλωση στην Αντιόχεια

ahmetatakanΟ Αχμέτ Ατακάν, ένας 22χρονος διαδηλωτής, έπεσε νεκρός χθες τις πρώτες πρωϊνές ώρες στην Αντιόχεια.

Ο νεαρός συμμετείχε στις εκδηλώσεις αλληλεγγύης στους φοιτητές του πανεπιστημίου ODTÜ στην συνοικία Αρμουτλού της Αντιόχειας, όταν αστυνομικοί επενέβησαν για να διαλύσουν τη συγκέντρωση.

Το περιστατικό συνέβη χθες στις 3 τα ξημερώματα, όταν μετά από έφοδο αστυνομικών οχημάτων στη γειτονιά, ο Ατακάν έπεσε από ύψωμα στο οποίο κρύβονταν. Σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες, είχε χτύπημα στο κεφάλι από κάνιστρο δακρυγόνου.

Διακομίστηκε στο νοσοκομείο όπου διαγνώσθηκε ο θάνατός του από εσωτερική αιμορραγία. Συγγενείς και φίλοι που έσπευσαν να τον δουν βρέθηκαν αντιμέτωποι με την αστυνομία, που δε δίστασε να ρίξει χημικά στο προαύλιο του νοσοκομείου.

Οι αρχές έσπευσαν να ανακοινώσουν πρόωρα τις συνθήκες θανάτου του διαδηλωτή. Το ιατροδικαστικό πόρισμα έκανε λόγο για αμβλύ τραύμα στο κεφάλι που προκλήθηκε από χτύπημα, τραύμα στους πνεύμονες  και σπασμένη σπονδυλική στήλη. Το υπουργείο Δικαιοσύνης , λίγες ώρες μετά την έκθεση, έκανε λόγο για «πτώση από ύψωμα που κόστισε τη ζωή» στον 22χρονο Ατακάν. Προς επίρρωσιν του παραπάνω, έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο από κάμερα πάνω στο αστυνομικό όχημα στο οποίο φαίνεται ότι ένας διαδηλωτής πέφτει στο έδαφος χωρίς να έχουν εκτοξευθεί δακρυγόνα.

Το βίντεο ωστόσο είχε ημερομηνία προηγούμενη από τη χθεσινή, ενώ δε φαίνεται ξεκάθαρα  το πρόσωπο του διαδηλωτή που βρέθηκε στο οδόστρωμα.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου της περιοχής Χατάι, κληθείς να σχολιάσει την ανακοίνωση του ιατροδικαστικού πορίσματος , απέρριψε την εκδοχή του υπουργείου Δικαιοσύνης:

«Αυτό που γράφεται στο ιατροδικαστικό πόρισμα δεν εξηγεί την εκδοχή του υπουργείου. Το σημαντικό είναι ότι υπάρχουν τραύματα στο κεφάλι και τους πνεύμονες από χτυπήματα. Ένα από αυτά τα τραύματα ήταν η αιτία θανάτου» είπε χαρακτηριστικά ο Σελίμ Ματκάπ.

«Είμασταν μαζί πίσω από τα οδοφράγματα. Του έδωσα ένα κράνος για να προστατευτεί από τα κάνιστρα των δακρυγόνων. Αρνήθηκε και μου είπε ‘Φίλε, δεν υπάρχει θάνατος για εμάς απόψε’.  Μετά ακούσαμε τα οχήματα να έρχονται προς το μέρος μας. Τρέξαμε να κρυφτούμε. Μας πέταξαν δακρυγόνα και απαντήσαμε με πέτρες. Το πλήθος μπροστά μας διαλύθηκε και ξαφνικά ο Αχμέτ έμεινε μόνος του δίπλα στα τεθωρακισμένα. Είδαμε ότι χτυπήθηκε και έπεσε στο έδαφος. Τον σήκωσαν μέσα από τους καπνούς των δακρυγόνων και τον πήγαν στο νοσοκομείο» είπε ένας  φίλος που βρίσκονταν παρών.

Ο πατέρας του Ατακάν έκανε δηλώσεις  ζητώντας από την κυβέρνηση να αναλάβει την πολιτική ευθύνη του περιστατικού:

«Αυτοί που το έκαναν αυτό πρέπει να ντρέπονται. Δεν είναι μόνο ο αστυνομικός, είναι και αυτός που του έδωσε την εντολή να ρίξει, αυτός που είπε ‘Η δική μου αστυνομία είναι ήρωες’ [σ.σ: παλιότερη δήλωση Ερντογάν]. Αυτοί που μιλούν για σύγχρονη δημοκρατία, αυτοί που μιλούν για μουσουλμανικές αξίες, αυτοί είναι οι υπεύθυνοι του θανάτου του γιου μου. Τον μεγάλωσα για να τον θυσιάσουν αυτοί».

Διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στην αστυνομική βία είναι προγραμματισμένες για σήμερα σε όλη τη χώρα και σε πρεσβείες του εξωτερικού.

Πηγή: Birgün

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *