Βραζιλία: Δεκάδες χιλιάδες στους δρόμους σε όλη τη χώρα

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=XUcRSOiYyow[/youtube]

Από τον αστικό τύπο:

Επεισόδια σημειώθηκαν τη νύχτα στο Ρίο, όπου πραγματοποιήθηκε η μεγαλύτερη από μια σειρά διαδηλώσεων κοινωνικής δυσαρέσκειας που έγιναν στις μεγάλες πόλεις της Βραζιλίας.
Στη διαδήλωση του Ρίο συμμετείχαν 100.000 άνθρωποι, οι οποίοι αρχικά διαμαρτύρονταν για την αύξηση των εισιτηρίων στα μέσα μαζικής μεταφοράς και τις υπέρογκες δημόσιες δαπάνες για την οργάνωση του Μουντιάλ 2014.

tumblr_mokaojXYco1svleyso1_500
Οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας πήραν βίαιη τροπή κατά τη διάρκεια της νύχτας, όταν δεκάδες διαδηλωτές επιτέθηκαν κατά του κοινοβουλίου της πολιτείας του Ρίο. Ειδικές δυνάμεις της στρατιωτικής αστυνομίας διέλυσαν το πλήθος κάνοντας χρήση δακρυγόνων και σφαιρών από καουτσούκ και προχώρησαν σε μεγάλο αριθμό συλλήψεων.
Οι διαδηλωτές πέταξαν βόμβες μολότοφ και πέτρες στο κτήριο του τοπικού κοινοβουλίου και προσπάθησαν να εισβάλουν σε αυτό από τα παράθυρα. Νωρίτερα είχαν πυρπολήσει αυτοκίνητο, κάδους απορριμμάτων και είχαν σπάσει γυάλινες προθήκες τραπεζών.
Οι μεγαλύτερες διαδηλώσεις των τελευταίων 20 ετών
Οι χθεσινές διαδηλώσεις στη Βραζιλία ήταν οι μεγαλύτερες διαδηλώσεις που έχει γνωρίσει η χώρα μετά το 1992, όταν ξέσπασε κύμα λαϊκής οργής κατά της διαφθοράς της κυβέρνησης του τότε προέδρου Φερνάντο Κολόρ ντε Μέλο, ο οποίος παραιτήθηκε κατά τη διάρκεια της πολιτικής του δίκης στη Γερουσία.

Οι διαδηλωτές οργανώθηκαν μέσω των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, στην πλειονότητα νέοι, κατέβηκαν στους δρόμους. «Πρόκειται για νέους κυρίως που έχουν χάσει την εμπιστοσύνη του στα πολιτικά κόμματα», δήλωναν οι πολιτικοί αναλυτές στο ενημερωτικό τηλεοπτικό δίκτυο Globo.
Στην Μπραζίλια, περίπου πέντε χιλιάδες διαδηλωτές οργάνωσαν εκδήλωση διαμαρτυρίας στην περιοχή των υπουργείων. Διακόσιοι από αυτούς κατόρθωσαν να σκαρφαλώσουν στη στέγη του κοινοβουλίου όπου τραγούδησαν τον εθνικό ύμνο. «Ηρθαμε στο σπίτι του λαού. Είναι το πρώτο βήμα για να δείξουμε ότι δεν είμαστε νεκροί. Νόμιζαν ότι θα σταματούσαμε για να δούμε ποδόσφαιρο, αλλά η Βραζιλία δεν είναι μόνο ποδόσφαιρο», δήλωσε ένας 24χρονος φοιτητής καθισμένος πάνω στη στέγη του κοινοβουλίου, αναφερόμενος στους αγώνες του Κυπέλλου των Συνομοσπονδιών που άρχισε το Σάββατο και θεωρείται «πρόβα τζενεράλε» του Μουντιάλ 2014.
Στο Σάο Παολο 65.000 διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της πόλης, ενώ ορισμένοι προσπάθησαν να εισβάλουν στο τοπικό κοινοβούλιο, πριν από την επέμβαση των δυνάμεων ασφαλείας.

Η καταστολή του κράτους και εδώ ήταν καθοριστική για τη μαζικοποίηση του κινήματος:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=W6QVLE8PQJ8[/youtube]


«Δεν θα επιτρέψουμε στις διαδηλώσεις να επηρεάσουν τις εκδηλώσεις που έχουμε αναλάβει να πραγματοποιήσουμε», είχε προειδοποιήσει λίγες ώρες νωρίτερα ο υπουργός Αθλητισμού Αλντο Ρεμπέλο. Ωστόσο, η πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρουσέφ έσπευσε αργότερα να δηλώσει ότι «οι ειρηνικές διαδηλώσεις είναι νόμιμες και συνάδουν με τη δημοκρατία». «Η νεολαία διαδηλώνει», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από την προεδρία.
Το κύμα λαϊκής δυσαρέσκειας εκδηλώνεται τη στιγμή που η Βραζιλία, έπειτα από αρκετά χρόνια οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης, περνά μία δύσκολη περίοδο οικονομικής κάμψης και αύξησης του πληθωρισμού, και κυρίως των τιμών των ειδών διατροφής.
Η δημοφιλία της κυβέρνησης έπεσε κατά οκτώ μονάδες τον Ιούνιο, για πρώτη φορά από την εκλογή της Ντίλμα Ρουσέφ στην προεδρία το 2011.
Το πρώτο κύμα διαμαρτυρίας ξέσπασε την περασμένη εβδομάδα μετά την αύξηση των τιμών των εισιτηρίων στα μέσα μαζικής μεταφοράς και διογκώθηκε μετά την βίαιη καταστολή των πρώτων διαδηλώσεων.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *