Τουρκία 12η μέρα (update): Ολική καταστολή, συγκρούσεις στην Istanbul

BMgYIZ1CUAAZFOi

BMaQiS0CcAAMoUD

Οι διαδηλωτές στην πλατεία Taksim γράφουν στο σώμα τους την ομάδα αίματος τους σε περίπτωση που τραυματιστούν…

Λίγο μετά τις 8 ξεκίνησε η επίθεση στο Gezi. Επίθεση με όλους τους τρόπους: δακρυγόνα, κρότου λάμψης, ΤΟΜΑ με νερό υπό πίεση, ξύλο. Υπάρχουν πολλές αλλά ασαφείς αναφορές για πολλούς τραυματίες αλλά και σοβαρά τραυματίες. Οι σκηνές στο Gezi πήραν φωτιά, έγινε ολική επίθεση με στόχο να καθαρίσει εντελώς το πάρκο. Διαρκώς γινονται συγκρούσεις στην πλατεία Taksim και με μολότωφ πλέον. Μετά τις 11 ο κόσμος από το Gazi άρχισε να κατευθύνεται στην πλατεία Taksim.

BMgW4RnCEAARRxr

 

Εντωμεταξύ, τεράστιο πλήθος πορεύεται στην Άγκυρα:

BMggeFbCMAAp8n1

 

Νωρίτερα:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=M5JhwFI_yqo[/youtube]

Η αστυνομία “καθάρισε” την πλατεία Ταξίμ με μια μαζική κατασταλτική επιχείρηση “σκούπα” τραυματίζοντας αρκετούς διαδηλωτές. Στο διαδίκτυο αναπτύσσεται ισχυρή προβοκατορολογία, λες και η αστυνομία ή το κράτος μπορεί να δικαιολογήσει την καταστολή με κάποιες μολότοφ που έπεσαν στην αρχή. Δεν είναι βέβαια τυχαίο ότι τα διεθνή μέσα επιλέγουν να επικεντρώσουν στο ερώτημα: “πρόκειται για προβοκάτορες;”. Αυτός είναι ο φετιχοποιημένος τρόπος με τον οποίο εμφανίζεται η σύγκρουση: Οι διαδηλωτές ή το κράτος δρουν εκτός νόμου;” Είναι η αποκορύφωση του φετιχισμού της δημοκρατίας. Η προσήλωση μέρους του κινήματος στην “ειρηνική διαμαρτυρία” είναι ένδειξη του σταδίου που βρίσκεται η κατάσταση στην Τουρκία αυτή τη στιγμή. Πολιτικά, ο Ερντογάν προσπαθεί όψιμα να μετατρέψει την εξέγερση που είχε απλωθεί σε ολόκληρη τη χώρα ξανά στην αρχική της έκφραση, σε διαμαρτυρία ενάντια στην ανάπλαση του πάρκου. Οι πιθανότητες επιτυχίας είναι μάλλον μικρές, προβλέπεται απλώς συνεχώς αυξανόμενη ένταση της καταστολής.

Οι μπάτσοι μπορεί να μην εισέβαλλαν στο Gezi αλλά το έπνιξαν στα δακρυγόνα δίνοντας ένα σήμα για το τι πρόκειται να ακολουθήσει. Στη συνέχεια επιτέθηκαν στα γραφεία του SDP και συνέλαβαν 70 άτομα σύμφωνα με τις πληροφορίες (άλλες κάνουν λόγο για 40) και μεταξύ αυτών τους τραυματίες από την επίθεση. Οι διαδηλωτές έβαλαν φωτιά στα οδοφράγματα γύρω από το Gezi και έκαναν ανθρώπινη αλυσίδα την οποία διέλυσε η αστυνομία με δακρυγόνα. Τα συνδικάτα καλούν σε άμεση στάση εργασίας και υπάρχουν καλέσματα από πολλές πλευρές για να συρρεύσει κόσμος στην Taksim.

Η κατάσταση εξελίσσεται σαν χιονοστιβάδα. Η αστυνομία την πέφτει παντού: στους δικηγόρους που έχουν μαζευτεί στο δικαστικό μέγαρο, ακόμη και στη συνέντευξη τύπου που προσπαθεί να δώσει η “αλληλέγγυα Taksim”.

Το απόγευμα αναμένεται μεγάλο πλήθος, που αναγκαστικά θα δώσει τη μάχη…

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *