Σαουδική Αραβία: Βίαιες διαδηλώσεις Ινδονήσιων εργατών

indonesian consulate_9

Από τον αστικό τύπο:

Ένταση επικράτησε στην Τζέντα κατά τη διαδήλωση Ινδονήσιων εργαζόμενων στη Σαουδική Αραβία, οι οποίοι διαμαρτύρονται για τη μεγάλη καθυστέρηση των διαδικασιών προκειμένου να πάρουν βίζα εξόδου από τη χώρα.
Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το προξενείο τους στη Τζέντα, έβαλαν φωτιές στον εξωτερικό χώρο και συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις ασφαλείας, όπως λένε αυτόπτες μάρτυρες.

«Οι εργαζόμενοι πετούσαν πέτρες και μπουκάλια στους αστυνομικούς, οι οποίοι πυροβόλησαν στον αέρα» δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας που δεν θέλησε να κατονομαστεί.

Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας στη Τζέντα είπε ότι οι διαδηλωτές μπήκαν στο προξενείο, προκαλώντας την άτακτη φυγή των υπαλλήλων, ενώ υπήρξαν και μικροτραυματισμοί. Όπως ανέφερε ο ίδιος, οι διαδηλωτές τελικά διαλύθηκαν και η φωτιά στον εξωτερικό χώρο του προξενείου έσβησε.

Εκατοντάδες χιλιάδες ξένοι εργαζόμενοι στον μεγαλύτερο εξαγωγέα πετρελαίου του κόσμου, προσπαθούν να λάβουν άδεια εργασίας ή να εγκαταλείψουν τη χώρα μέχρι την 3η Ιουλίου, οπότε η κυβέρνηση θα θέσει σε εφαρμογή την καταστολή της παράνομης εργασίας.

Οι ξένοι εργάτες τις τελευταίες ημέρες συγκεντρώνονται έξω από τα αρμόδια κυβερνητικά γραφεία, αλλά και σε προξενικές αρχές κάτω από πολύ υψηλές θερμοκρασίες , ενώ συχνά αναγκάζονται να κοιμούνται έξω από τα γραφεία για να διατηρήσουν τη θέση τους στη γραμμή.

Η Σαουδική Αραβία προχωρά στην πάταξη της παράνομης εργασίας των ξένων υπηκόων ως μέρος ενός φάσματος μεταρρυθμίσεων στον τομέα της εργασίας με στόχο να πιέσει τους ντόπιους να πάρουν θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα.

Τα τελευταία στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, από το 2011, έδειξαν ότι περίπου τα 9/10 του συνόλου των θέσεων εργασίας στις ιδιωτικές εταιρείες καταλαμβάνονται από τα περίπου εννέα εκατομμύρια αλλοδαπούς που ζουν στην χώρα.

Μια ιδέα για το τι σημαίνει μετανάστρια εργάτρια στη Σαουδική Αραβία δίνει το παρακάτω βίντεο

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=nV-jgecqUzU[/youtube]

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *