Σύροι πρόσφυγες: Έλληνες αστυνομικοί μας σπρώχνουν στα νερά του Έβρου

1706624

από τον αστικό τύπο:

Εκτενές ρεπορτάζ του βρετανικού δικτύου BBC αναφέρει πως οι Σύροι καταγγέλλουν τις ελληνικές αρχές για εκδίωξη των προσφύγων, που προσπαθούν με βάρκες να μπουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα για να ζητήσουν άσυλο.

Αρκετές φορές, όπως καταγγέλλουν είναι μοιραίες οι συνέπειες για τους σύρους πρόσφυγες που προσπαθούν είτε να διασχίσουν κολυμπώντας τον ποταμό του Εβρου ή να πλεύσουν με βάρκες προς την Ελλάδα, ώστε να βρουν καταφύγιο στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Μέχρι σήμερα 400 νεκροί από πνιγμό στον ποταμό, έχουν ταφεί στο ελληνικό μουσουλμανικό χωριό Σιδηρώ, σύμφωνα με το γιο του Ιμάμη, Σερίφ Δαμάδογλου.

«Ερχονται από διάφορες περιοχές και τους αντιμετωπίζουμε σαν αδέλφια. Ερχονται για μια καλύτερη ζωή και δυστυχώς είναι άτυχοι» λέει ο ίδιος στο BBC.

Η πλειονότητα των νεκρών, τον τελευταίο χρόνο είναι Σύροι.

Οι περισσότεροι έχουν ταξιδέψει πεζοί στους σκονισμένους χωματόδρομους της Τουρκίας για να βρουν διέξοδο από τη θάλασσα ή το ποτάμι για την Ελλάδα.

Οσοι έχουν χρήματα πηγαίνουν στην Κωνσταντινούπολη και αναζητούν τρόπους να «περάσουν» στην Ελλάδα.

Κάθε μέρα περνούν τα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία 7.000 πρόσφυγες.

Οι δουλέμποροι που αναλαμβάνουν να τους μεταφέρουν στην Ελλάδα, τούς βάζουν συνήθως σε πλαστικές βάρκες ή φουσκωτά και τους σπρώχνουν από τις τουρκικές όχθες του Εβρου προκειμένου να διασχίσουν το ποτάμι, που σε ορισμένα σημεία το πλάτος του φθάνει το ένα χιλιόμετρο.

Η οικογένεια της Σάλουα Αλ Ράγιο έφυγε από τη Συρία πριν από έξι μήνες και περιγράφει τον τρόμο που έζησε όταν φθάνοντας με την βάρκα στην ελληνική όχθη του Εβρου οι αστυνομικοί τους έσπρωξαν πίσω προς την τουρκική πλευρά.

«Επιασα το χέρι του αστυνομικού , αλλά με χτύπησε και με έσπρωξε μακριά» λέει η Σάλουα.

«Μια άλλη γυναίκα έχασε τα γυαλιά της. Δεν μπορώ να δω χωρίς αυτά, φώναζε αλλά οι αστυνομικοί άρχισαν να την χτυπούν και ο γιος της ρώταγε: Γιατί χτυπάτε τη μητέρα μου; Είναι γριά γυναίκα. Τότε ο αστυνομικός έβαλε το όπλο στο κεφάλι του και φώναξε; Σκάσε. Μετά μας έσπρωξαν μέσα στα νερά» καταγγέλλει η ίδια.

«Τίποτα σαν και αυτό δεν έχει συμβεί μετά την Επιχείρηση Ασπίδα , καθώς τώρα υπάρχει ισχυρή παρουσία στις όχθες του ποταμού και αν κινδυνεύσουν άνθρωποι προστρέχουμε σε βοήθεια» δήλωσε στο BBC ο γενικός αστυνομικός Διευθυντής Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, υποστράτηγος,Μανόλης Κατριαδάκης.

Η Επιχείρηση Ασπίδα τέθηκε σε ισχύ το περασμένο καλοκαίρι μαζί με την ολοκλήρωση του φράχτη, γεγονός που έστρεψε τους πρόσφυγες από τη Συρία που φθάνουν στην Τουρκία να στραφούν προς τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου με κύριο προορισμό τη Λέσβο.

Οπως σημειώνει το BBC, αν υπάρχουν χρήματα και ευρωπαϊκό διαβατήριο είναι ένα σύντομο και ευχάριστο ταξίδι στο Αιγαίο εάν όχι είναι ένα ταξίδι γεμάτο κινδύνους και μερικές φορές χωρίς επιστροφή.

Πριν από μερικές εβδομάδες, ο Αμπίντ Χασάς, Σύρος που ζει στην Αθήνα εδώ και 12 χρόνια κλήθηκε από το λιμεναρχείο της Λέσβου για να παραλάβει τις σορούς και τα πράγματα, του αδελφού του Ομάρ, της νύφης του και των τριών ανιψιών του, που πνίγηκαν.

Η σορός του μικρότερου παιδιού, της δίχρονης Φατμά δεν βρέθηκε, πουθενά.

Η Διεθνής Αμνηστία έχει καταγγελίες 40 περιστατικών με σύρους πρόσφυγες που σπρώχτηκαν πίσω στην Τουρκία από τις ελληνικές αρχές στον Εβρο και το Αιγαίο.

Ωστόσο, οι λιμενικοί αρνούνται τις κατηγορίες.

«Είναι ένα μεγάλο ψέμα» λέει ο Βασίλης Λυρόπουλος.

«Γνωρίζουν τους κινδύνους και σκόπιμα ανατρέπουν τις βάρκες όταν βλέπουν τα σκάφη του λιμενικού που περιπολούν, ώστε να αναγκασθεί η ακτοφυλακή να παρέμβει και να τους μεταφέρει με ασφάλεια στη Λέσβο».

Περισσότεροι από 9.000 Σύροι έχουν συλληφθεί και κρατούνται στην Ελλάδα τα δύο τελευταία χρόνια, σύμφωνα με το BBC και μόνο σε δύο εγκρίθηκε πολιτικό άσυλο, ποσοστό κάτω από 1%, όταν στις άλλες χώρες της ΕΕ το ποσοστό χορήγησης ασύλου στους πρόσφυγες από τη Συρία είναι 90%.

Και το ρεπορτάζ καταλήγει με το φόβο που προκαλεί στους πρόσφυγες η άνοδος της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα και το γεγονός ότι η σκληρή λιτότητα αφήνει μικρά περιθώρια στη χώρα μας για να «ασχοληθεί» με το πρόβλημα των Σύρων.

Τέλος, αναφέρει ότι η αλήθεια είναι πως οι Ελληνες δεν θέλουν να μείνουν οι Σύροι στη χώρα τους και πως αν οι πρόσφυγες φθάσουν μέχρι την Ελλάδα «κολλάνε».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *