#occupygezi: Η Τουρκία εκρήγνυται… (update)

 
BLnPvL-CMAIBB2W

 

Η Τουρκία, η χώρα πρότυπο του ΔΝΤ, με μισθό κάτω από 300 ευρώ (παρά το επίσημο 400), με χιλιάδες γυναίκες να δολοφονούνται για “λόγους τιμής” (αύξηση 1400% τα τελευταία δέκα χρόνια, αυτός είναι ο “εκσυγχρονισμός”), με την ασύλληπτη ακόμη για τα ελληνικά δεδομένα καταστολή ενάντια σε κάθε είδους αριστερά και γενικότερα πολιτική αντίδραση, επιτέλους ξεσπάει… Το γεγονός ότι η διαμαρτυρία ξεκίνησε από τη διεκδίκηση ελεύθερου δημόσιου χώρου δεν είναι τυχαίο. Συνδέεται με την ολοένα και μεγαλύτερη ταύτιση της κοινωνικής αναπαραγωγής με την καταστολή, με την αδυναμία διεκδίκησης μέσα στους χώρους εργασίας κτλ (όπως έγραψε κάποια στο twitter: Δεν πρόκειται μόνο για το πάρκο, είμαστε στο δρόμο για το νόμο για τις εκτρώσεις, για την απαγόρευση του ποτού, για τη φτώχεια και για τη σκατά-ζωή που ζούμε…). Ο κοινωνικό-πολιτικός χαρακτήρας του ξεσπάσματος είναι αντίστοιχος με αυτόν των κινημάτων Αγανακτισμένων, το (μη-)αίτημα για περισσότερη δημοκρατία και “ελευθερία” είναι αυτό που εκφράζει τα πλήθη που συρρέουν:

“Μετά από μια σειρά ειρηνικών διαδηλώσεων για την υπεράσπιση ενός δημόσιου χώρου αναψυχής στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης που έχει αποφασιστεί να κατεδαφιστεί με σκοπό την κατασκευή ενός εμπορικού κέντρου, η Τουρκική αστυνομία επιτέθηκε βίαια τους διαδηλωτές με δακρυγόνα και αντλίες νερού σημαδεύοντας απευθείας στα πρόσωπα και τα σώματα των διαδηλωτών. Δεκάδες διαδηλωτές διακομίστηκαν στο νοσοκομείο και η πρόσβαση στο πάρκο αποκλείστηκε χωρίς καμία νομική βάση. Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, που ελέγχονται άμεσα από την κυβέρνηση ή έχουν επιχειρηματικούς και πολιτικούς δεσμούς με αυτή, να αρνούνται να καλύψουν τα περιστατικά αυτά. Πρακτορεία τύπου μπλοκάρουν τη ροή πληροφοριών.
Παρακαλώ μοιραστείτε αυτό το μήνυμα ώστε ο κόσμος να μάθει για το αστυνομικό κράτος καταστολής που δημιουργήθηκε από το AKP του Ταγίπ Ερντογάν, το οποίο συχνά θεωρείται ως πρότυπο για άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής. Τουρκική δημοκρατία και ο λαός της αναμένει τη βοήθειά σας. Σας ευχαριστούμε!”

Αυτά τα κινήματα βρίσκονται πλέον σε μια διαλεκτική σχέση με τα κινήματα ταραχών που συμβαίνουν παράλληλα αλλά επίσης οι ταραχές εισβάλλουν αναγκαστικά στα ίδια αυτά κινήματα γιατί το κράτος δεν τους δίνει κανένα περιθώριο “ειρηνικής ύπαρξης” (για μια ανάλυση σχετικά με αυτή τη διαλεκτική δες: Η μεταβατική περίοδος της κρίσης, η εποχή των ταραχών: Update Σεπτέμβριος 2011)

Αρκετές χιλιάδες ανθρώπων βρίσκονται στους δρόμους και τις πλατείες στα κέντρα των πόλεων καθώς πέρα από την Κωνσταντινούπολη συγκεντρώσεις γίνονται και στην Άγκυρα (όπου έγιναν και συγκρούσεις), την Ιζμίρ, τα Άδανα την Μπούρσα…

Η καταστολή είναι αντίστοιχη της φήμης του τουρκικού κράτους, όπως άλλωστε αντίστοιχη είναι και αυτή του ελληνικού κράτους το οποίο συνεργάστηκε εχθές άψογα με το τουρκικό για την απαγωγή του Μπουλούτ Γιαιλά:

tumblr_mno63v4Vqy1ste7qoo1_1280

 

Πέρα από αυτήν την κοπέλα που χαροπαλεύει, υπάρχουν πληροφορίες για τουλάχιστον  ένα νεκρό αλλά συνεχώς ανεβαίνουν πληροφορίες και για άλλους στα social media  οι οποίες θα φανεί σύντομα πόση βάση έχουν. Τα ελικόπτερα ψεκάζουν τους διαδηλωτές από ψηλά, οι μπάτσοι έχουν αρχίσει να ρίχνουν πλαστικές σφαίρες, ολοένα και περισσότερος κόσμος κατεβαίνει στην Ταξίμ.

BLnmFKBCQAEbl4I

Η βαρβαρότητα της καταστολής (πολλοί αναφέρουν ότι είναι αντίστοιχη της δεκαετίας του 1970) είναι σαφές ότι δεν είναι τόσο μεγάλη γιατί πρέπει να χτιστεί ένα mall,  αλλά γιατί πρέπει να δοθεί το μήνυμα στη Διεθνή του κεφαλαίου ότι στην Τουρκία δεν πρόκειται να αμφισβητηθεί το υψηλό ποσοστό εκμετάλλευσης όπως αμφισβητείται για παράδειγμα στην Αίγυπτο, ότι δεν πρόκειται να αμφισβητηθεί αυτή η διάρθρωση του ισλαμικού νεοφιλελευθερισμού που ως τώρα δούλευε περίφημα… Από την άλλη πλευρά όπως και στην Αίγυπτο, οι φανατικοί οπαδοί της Μπεσίκτας και της Γαλατά εμφανίζονται ενωμένοι ενάντια στην αστυνομία…Τα media οι βασικοί πλέον ιδεολογικοί μηχανισμοί κάθε κράτους δεν αναφέρουν το παραμικρό για τα γεγονότα παρά το γεγονός ότι ολόκληρος ο πλανήτης έχει “πάρει μυρωδιά” τι συμβαίνει:

BLnpfiFCQAEj0sr

Διαδήλωση αλληλεγγύης έγινε στη Γερμανία και στην Τυνησία. Για αύριο προετοιμάζεται διαδήλωση αλληλεγγύης στο γνωστό Zucotti park στη Νέα Υόρκη…

Νεώτερες πληροφορίες μιλάνε για 4 νεκρούς και 118 τραυματίες. Οι συγκρούσεις δεν έχουν σταματήσει ακόμα.

Νέο μήνυμα:

Αγαπητοί ξένοι φίλοι μας

Η κατάσταση γίνεται όλο και πιο σοβαρή. Η Κωνσταντινούπολη χρειάζεται τη βοήθειά σας, τώρα.

Κάτι γενναίο και σημαντικό συμβαίνει στην Τουρκία. Θα μπορούσε κανείς να πει ότι πρόκειται για μια καθυστερημένη έκφανση του κινήματος Οccupy.

Οι πολίτες, κουρασμένοι από τον εκφοβισμό της κυβέρνησης, με τη διεφθαρμένη διαχείριση των δημόσιων χώρων και την απερίσκεπτη κατάχρηση της γης, ενώνονται για να προστατεύσουν ένα δημόσιο πάρκο στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης το οποίο βρίσκεται υπό την απειλή της ισοπέδωσης για να κατασκευαστεί στη θέση του το 94ο εμπορικό κέντρο. Ο κόσμος παραμένει, παρά τις βίαιες επιθέσεις από την αστυνομία (να επισημάνω ότι η σημερινή επίθεση έγινε στις 5 π.μ. το πρωί! Η αστυνομία έριξε δακρυγόνα και έκαψε σκηνές και ένα άτομο τραυματίστηκε). Είναι η 3η ημέρα σήμερα και περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι έχουν συγκεντρωθεί στο πάρκο!
Εν τω μεταξύ, οι δημόσιοι χώροι πωλούνται σε ξενοδοχεία και τα πολύτιμα οικοσυστήματα σπαταλούνται για περισσότερες βιομηχανίες, εργοστάσια παραγωγής ενέργειας και μια 3η γέφυρα στο Βόσπορο!

Το θέμα λοιπόν είναι πολύ πιο σοβαρό από το να σώσουμε τα δέντρα. Εδώ έχουμε τη νοοτροπία του «Μπορώ να κάνω οτιδήποτε θέλω», μια φασιστική νοοτροπία που όχι μόνο καταστέλλει, αλλά και διατάζει επιθέσεις στον κόσμο.

Και το χειρότερο είναι ότι τα ΜΜΕ λογοκρίνονται έτσι ώστε να μην διαδίδονται τα νέα..

Το # direngeziparki τώρα είναι αυτή τη στιγμή το 2ο trending topic στο Twitter, παγκοσμίως.

Παρακαλούμε βοηθήστε μας να μοιραστούμε αυτό το μήνυμα και να σταματήσουμε τις αδίστακτες, απάνθρωπες πράξεις του Ερντογάν.

Τι μπορείτε να κάνετε:
– Προωθήστε αυτό το μήνυμα σε όλους τους γνωστούς σας
– Στείλτε μηνύματα υποστήριξης μέσω του Twitter με το hashtag
# direngeziparki και #occupygezi

– Προσθέστε @BBC @ Reuters @CNN και άλλα μεγάλα κανάλια μέσα σε αυτά τα μηνύματα.
– Δημοσίευστε αυτό το μήνυμα στο Facebook
– Ενημερώστε τοπικά και εθνικά ΜΜΕ.

Παρακαλώ βοηθήστε να διαδώσουμε την είδηση σε παγκόσμιο επίπεδο.
Χρειαζόμαστε την υποστήριξη σας τώρα!

Η κατάσταση είναι σε πλήρη εξέλιξη, παρακολουθήστε τη ροή όσο πιο αδιαμεσολάβητη μπορεί να είναι εδώ

3 thoughts on “#occupygezi: Η Τουρκία εκρήγνυται… (update)

  1. Pingback: #occupygezi: Η Τουρκία εκρήγνυται… (update) : Eagainst.com

  2. Pingback: #occupygezi ταραχές στη Τουρκία συνεχής ενημέρωση | κουλτούρα κ' επανάσταση

  3. Pingback: αντιφασίστες/αντιφασίστριες κοζάνης » #occupygezi: Η Τουρκία εκρήγνυται…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *