ΜΕΒΓΑΛ: Η διεκδίκηση για τον μισθό είναι “παράνομη”

_


Απλήρωτοι για 4 μήνες, σε απεργία 26 ημέρες: Η ΜΕΒΓΑΛ αποτελεί μορφή της σύγχρονης αποτυχίας του εργατικού κινήματος να διεκδικήσει ακόμη και αιτήματα που στο παρελθόν θεωρούνταν στοιχειώδη.

( από τον αστικό τύπο):
«Έχουμε επιχειρήσει πολλές φορές να συναντηθούμε με την εργοδοσία και να συζητήσουμε επί της ουσίας για το πρόβλημα που έχει προκύψει. Ακόμη και τριμερή συνάντηση στο Υπουργείο Εργασίας είχαμε κανονίσει»,
«Μόνο μια φορά καταφέραμε να καθίσουμε στο τραπέζι μαζί τους. Όμως η συνάντηση απέβη άκαρπη. Δεν φαίνεται να κατανοούν το πρόβλημα βιωσιμότητας που έχουμε. Συνεπώς δεν μας μένουν άλλα περιθώρια από το να συνεχίσουμε τον αγώνα μας»,συμπληρώνει σημειώνοντας ότι κάθε εβδομάδα πραγματοποιείται γενική συνέλευση με μεγάλη συμμετοχή των εργαζομένων ώστε να αποφασιστούν οι επόμενες κινήσεις.

Ανδρέας Σιώρης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του υποκαταστήματος της Αθήνας.

Από την πλευρά της διοίκησης δεν τους έχει γίνει κάποια γνωστοποίηση των λόγων που δεν καταβάλλονται οι μισθοί.

Η επί 4μήνου μη καταβολή των μισθών δεν αφορά μόνο τους εργαζομένους του αθηναϊκού υποκαταστήματος αλλά όλους τους εργαζομένους της ΜΕΒΓΑΛ πανελλαδικά. Οι καθυστερήσεις στις πληρωμές είχαν αρχίσει να σημειώνονται ήδη από τον Ιανουάριο του 2012. Παρόλα αυτά, μόνο το σωματείο της Αθήνας έχει προκηρύξει απεργία.

«Δεν είναι, τουλάχιστον κατά την δικιά μας εκτίμηση, μια βιομηχανία που να αντιμετωπίζει προβλήματα. Εξάλλου είναι μια βιομηχανία τροφίμων. Κάθε μέρα οι μεταφορείς φέρνουν μετρητά στα καταστήματα», σημειώνει ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων.

«Έχουμε διεκδικητικό πλαίσιο χωρίς όμως να θέτουμε αιτήματα περισσότερα από όσα δικαιούμαστε. Δεν ζητάμε αυξήσεις, ούτε αλλαγές στις συνθήκες εργασίας. Αυτό που ζητάμε είναι τα δεδουλευμένα μας και την διασφάλιση των θέσεων εργασίας σε όλο τον όμιλο», εξηγεί ο κ. Σιώρης και συμπληρώνει: «Είναι ζήτημα βιωσιμότητας των εργαζομένων στους οποίους βασίστηκε η βιομηχανία για να γίνει αυτή που είναι».

Όπως αναφέρει, το Υπουργείο Εργασίας έχει πάρει κατά καιρούς αρκετές καταδικαστικές αποφάσεις εις βάρος της ΜΕΒΓΑΛ «αλλά δεν δείχνουν να συμμορφώνονται προς αυτές».

Σύμφωνα με κοινοτική οδηγία από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο το φρέσκο γάλα αντί να λήγει σε πέντε ημέρες θα πρέπει να λήγει σε δέκα. Αυτό, όπως εκτιμούν οι εργαζόμενοι, θα οδηγήσει σε συρρίκνωση του στόλου των φορτηγών διανομής και μείωση προσωπικού. «Δεν θα υπάρχει καθημερινή ανάγκη για προμήθεια σε γάλα και το ξέρουμε αυτό», υποστηρίζει ο Ανδρέας Σιώρης. «Θα μειώσουν το προσωπικό αναγκαστικά και ίσως για αυτό και δεν τους νοιάζει που απεργούμε τώρα», προσθέτει.


Ο Πέτρος Παπαδάκης, πρόεδρος της ΜΕΒΓΑΛ, ταξίδεψε μαζί με τον Αντώνη Σαμαρά στο πρόσφατο ταξίδι του στην Κίνα. «Πάντα προγραμματίζονται τέτοια ταξίδια όταν βλέπει κανείς ότι η εσωτερική αγορά είναι αδύναμη. Αναζητούνται δρόμοι για εξαγωγές», δηλώνει ο κ. Σιώρης χωρίς να εκφράζει καμία αισιοδοξία ότι αυτό το ταξίδι θα βελτιώσει τα πράγματα για αυτούς.

Η στήριξη που έχουν δεχθεί οι εργαζόμενοι της ΜΕΒΓΑΛ, όπως δηλώνουν και οι ίδιοι είναι ανέλπιστη και προέρχεται τόσο από τον συνδικαλιστικό και πολιτικό χώρο όσο και από πολίτες που συμμερίζονται τα αιτήματά τους.

«Η αλληλεγγύη που μας έχουν δείξει φορείς, συνδικάτα αλλά και οι συνάνθρωποί μας συνολικά μας δίνει φτερά», σχολιάζει ο Ανδρέας Σιώρης.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *