Πρωτομαγιά: Ταραχές στην Κωνσταντινούπολη

Instabul

«Σαν την Β’ Πολιορκία της Βιέννης». Αυτό είναι το χαρακτηριστικό σχόλιο στα κοινωνικά μέσα στην Τουρκία σχετικά με τα αστυνομικά μέτρα που ελήφθησαν προκειμένου να εμποδιστεί η πρόσβαση των αριστερών συνδικάτων στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης για την Πρωτομαγιά.

Οι συνολικά 40 χιλιάδες αστυνομικοί και οι εκτεταμένη χρήση βίας και δακρυγόνων σε διάφορες περιοχές της Κωνσταντινούπολης όπου συγκεντρώθηκαν εργαζόμενοι της εργατικής συνομοσπονδίας ΝΤΙΣΚ και της συνομοσπονδίας δημοσίων υπαλλήλων ΚΕΣΚ, ήταν η αφορμή για το εν λόγω σχόλιο.

Το πρωί στις 8.20 οι συγκεντρωμένοι μπροστά από τα κεντρικά γραφεία της ΝΤΙΣΚ στο Σισλί της Πόλης επιχείρησαν να κάνουν πορεία προς το Ταξίμ, αλλά επενέβη η αστυνομία με γκλομπς, πεπιεσμένο νερό και δακρυγόνα. Οι αστυνομικοί έριξαν δακρυγόνα και μέσα στα γραφεία της ΝΤΙΣΚ, αλλά και στον κήπο του κρατικού νοσοκομείου στο Σισλί, όπου προσπάθησαν να καταφύγουν οι εργαζόμενοι. Μεταξύ των τραυματιών που μετακομίστηκαν στο νοσοκομείο είναι και ο αντιπρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Γκιουρσέλ Τεκίν, ο οποίος δήλωσε «έφυγε ο βαθμοφόρος Κενάν Εβρέν και ήλθε ο μη βαθμοφόρος Ερντογάν».

Παρόμοιες καταστάσεις συνέβησαν και στις περιοχές Μπεσίκτας και Μετζιντιγιέκιοϊ της Κωνσταντινούπολης. Σε δήλωσή του, ο πρόεδρος της ΝΤΙΣΚ Κανί Μπέκο έκανε λόγο για φασιστική δικτατορία.

Εντύπωση προκάλεσε και το σχόλιο που έκανε στο twitter ο υπουργός Νέας Γενικάς και Αθλητισμού Σουάτ Κιλίτς: «Και σήμερα είναι αργία για την Πρωτομαγιά. Μέχρι και τα σχολεία είναι κλειστά. Σας ρωτώ. Τι κάναμε για να δικαιούμαστε την αργία. Εργαστείτε».

πηγή: αστικός τύπος

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *